Sunday, October 14, 2018

Solutions to Problems on "FLUID MECHANICS" - H C Verma's Concepts of Physics, Part-I, Chapter-13, EXERCISES, Q1 TO Q10

My Channel on YouTube  →  SimplePhysics with KK

For links to 

other chapters - See bottom of the page

Or click here → kktutor.blogspot.com


FLUID MECHANICS:--
EXERCISES Q1 TO Q10

1. The surface of the water in a water tank on the top of a house is 4 m above the tap level. Find the pressure of water at the tap when the tap is closed. Is it necessary to specify that the tap is closed? Take g = 10 m/s².

ANSWER: The pressure P = ρgh
ρ =1000 kg/m³
g =10 m/s²
h =4 m
∴ P = 1000*10*4 N/m² =40000 N/m².

  Yes, it is necessary to specify that the tap is closed because for the open tap the pressure will be different. 

2. The heights of mercury surfaces in the two arms of the manometer shown in figure (13-E1) are 2 cm and 8 cm. Atmospheric pressure = 1.01 x 10⁵ N/m². Find (a) the pressure of the gas in the cylinder and (b) the pressure of mercury at the bottom of the U tube.
Figure for Q-2

ANSWER: (a) The pressure of the gas = Pressure of mercury column (difference) + atmospheric pressure.
=13.6*(10⁶/1000)*9.8*{(8-2)/100}+ 1.01 x 10⁵ N/m²
=8000+1.01 x 10⁵ N/m²
=0.08 x 10⁵+1.01 x 10⁵ N/m²
=1.09 x 10⁵ N/m²

(b) The pressure of the mercury at the bottom of the U-tube
=The pressure of mercury column on the open arm + Atmospheric pressure
=13.6(10⁶/1000)*9.8*0.08+1.01 x 10⁵ N/m²
=0.107 x10⁵ + 1.01 x 10⁵ N/m²
≈1.12 x 10⁵ N/m²

3. The area of the cross-section of the wider tube shown in figure (13-E2) is 900 cm². If the boy standing on the piston weighs 45 kg, find the difference in the levels of water in the two tubes.
Figure for Q-3

ANSWER: Cross-section area A = 900 cm² =900/10000 m² 
=0.09 m²,
Weight of the boy =45*9.8 N =441 N 
The pressure below the boy =441/0.09 N/m² =4900 N/m²
Hence the pressure due to difference of water column also =4900 N/m²
Let the difference of the water column = X
Hence 1000*9.8*X = 4900 N/m²
→X = 4900/(1000*9.8) = 0.5 m =50 cm

4. A glass full of water has a bottom of area 20 cm², top of area 20 cm², height 20 cm and volume half a liter. (a) Find the force exerted by the water on the bottom. (b) Considering the equilibrium of the water, find the resultant force exerted by the sides of the glass on the water. Atmospheric pressure = 1.0 x 10⁵ N/m². Density of water = 1000 kg/m³ and g = 10 m/s². Take all numbers to be exact.
Figure for Q-4

ANSWER: (a) The pressure of water at the bottom =ρgh+Atmospheric Pressure
=1000*10*(20/100) + 1.0 x 10⁵ N/m²
=2000 + 1.0 x 10⁵ N/m²
=0.02 x10⁵ +1.0 x 10⁵ N/m²
=1.02 x 10⁵ N/m²
Hence the force by the water on the bottom 
=1.02 x 10⁵ N/m²*(20/10000) m²
=204 N
(Downwards)

(b) The resultant horizontal force by the sides of the glass = zero, because the horizontal pressure by the water is balanced by the equal reaction by the wall. The vertical force by the sides and the bottom of the glass F =Weight of the water + Force due to atmospheric pressure
=mg + A*Pₐ
=0.5*10 + (20/10000)*1.0 x 10⁵ N
=5 + 200 N
=205 N
Force by the bottom of the glass on the water is equal but opposite to that of the force by the water on the bottom P = 204 N
Hence the force by the sides of the glass on the water = F - P
=205-204 = 1 N upwards

5. Suppose the glass of the previous problem is covered by a jar and the air inside the jar is completely pumped out. (a) What will be the answers to the problem? (b) Show that the answers do not change if a glass of different shape is used provided the height, the bottom area and the volume are unchanged.  

ANSWER: (a) In this case the atmospheric pressure on the surface of the water = zero.
Hence, the pressure of water at the bottom of the glass =ρgh
=1000*10*(20/100) N/m²
=2000 N/m²
  Hence the force by the water on the bottom 
=2000 N/m²*(20/10000) m²
=4 N Downwards.

(b) Whatever be the shape of the glass the resultant horizontal force by the glass on the water will be zero and the resultant verical force by the glass on the water = weight of the water = 0.50*10 N = 5 N. 
Hence the force by the side of the glass on the water 
= 5 N -1000*10* (20/100)*(20/10000) N
= 5 N - 4 N = 1 N upward.
As we see that the force by the bottom of the glass on the water depends on the height of water and the bottom area, also the total vertical force by the glass on the water depends only on the volume of the water. These do not depend on the shape of the glass. Thus the force by the glass side on the water will remain the same if the height, the bottom area and the volume are unchanged.

6. If water be used to construct a barometer, what would be the height of water-column at standard atmospheric pressure (76 cm of mercury)? 

ANSWER: The pressure of the water column should be the same as that of 76 cm of the mercury. Let the required height of water be H cm.
→ 1000*g*H/100 = 13600*g*76/100
→H = 13600*76/1000 =13.6*76 = 1033.6 cm

7. Find the force exerted by the water on a 2 m² plane surface of a large stone placed at the bottom of a sea 500 m deep. Does the force depend on the orientation of the surface?

ANSWER: The pressure of the water at 500 m depth
=1000*10*500 N/m²  {Taking g =10 m/s²},
=5 x 10⁶ N/m²
Hence the force exerted by the water on the 2 m² of the stone
=2* 5 x 10⁶ N
=10⁷ N
This force will remain the same irrespective of the orientation of the surface because the pressure at a point in the liquid is the same in all directions and acts perpendicular to the surface.

8. Water is filled in a rectangular tank of size 3 m x 2 m x 1 m. (a) Find the total force exerted by the water on the bottom surface of the tank. (b) Consider a vertical side of area 2 m x 1 m. Take a horizontal strip of width ẟx meter in this side, situated at a depth of x meter from the surface of the water. Find the force by the water on this strip. (c) Find the torque of the force calculated in part (b) about the bottom of edge of this side. (d) Find the total force by the water on this side. (e) Find the total torque by the water on the side about the bottom edge. Neglect the atmospheric pressure and take g = 10 m/s².

ANSWER: (a) The dimensions of the tank are Length L = 3 m,
Breadth B = 2 m, Height H = 1 m. Since the tank is filled, the height of water in the tank = H = 1 m.
The pressure of water at the bottom  = ρgH
=1000*10*1 =10000 N/m²
Area of the bottom of the tank = L x B = 3 m x 2 m = 6 m²
So the force on the bottom = Pressure * Area
=10000*6 = 60000 N

(b) The pressure at x m below the surface of the water = ρgx
Area of a horizontal strip ẟx wide and 2 m length =2*ẟx
The force on this strip F =Area*pressure
=2* ẟx*ρgx
=2*ẟx*1000*10*x
=20000.x.ẟx N
Figure for Q-8

(c) The perpendicular distance of this force from the bottom of edge of this side = H-x =1-x m
Hence the torque of the force = Force*perpendicular distance
=20000.x.ẟx*(1-x) N-m
=20000.x(1-x)ẟx N-m

(d) The total force of the water on this side =∫Fda, {from x=0 to x=1 m, where F is the pressure at the depth x m and da=area of the strip}
=∫ρgx*(2*dx)            {dx is the width of the strip}
=2ρg∫x.dx
=2ρg*[x²/2]         {Limit from x=0 to x=H=1 m}
=ρgH²
=1000*10*1²
=10000 N

(e) The variation of the pressure will be triangular as shown in the figure.
We can also find out the force on the side of the tank by calculating the area of this triangle.
Total Force =½*ρgH*H*(2 m)
=ρgH² =1000*10*1² =10000 N
The height of this resultant force from the bottom of edge of the side will be one-third of H (height of the C.G. from the bottom) =H/3
Hence the torque =10000*H/3 =10000*1/3 N-m
=10000/3 N-m

9. An ornament weighing 36 g in air, weighs only 34 g in water. Assuming that some copper is mixed with gold to prepare the ornament, find the amount of copper in it. The specific gravity of gold is 19.3 and that of copper is 8.9. 

ANSWER: Let the amount of copper in the ornament be x grams, then the volume of the ornament 
V= Volume of copper + volume of gold
=(x/8.9) +(36-x)/19.3 cm³
When the ornament is fully dipped into the water it replaces V volume of water and the weight of the V volume of water is the buoyancy force on the ornament or the reduction in the weight. The weight of V volume of the water =V*1*g =Vg. From the given data,
Vg =(36-34)g  {g is acceleration due to gravity}
→(x/8.9) +(36-x)/19.3 = 2
→19.3x + (36-x)8.9 =2*8.9*19.3
→19.3x-8.9x =2*8.9*19.3-36*8.9
→10.4x =8.9(38.6-36) =8.9*2.6
→x = 8.9*2.6/10.4 =8.9/4 ≈2.2 grams

10. Refer to the previous problem. Suppose, the goldsmith argues that he has not mixed copper or any other material with gold, rather some cavities might have been left inside the ornament. Calculate the volume of the cavities left that will allow the weights given in that problem. 

ANSWER: Let the volume of the cavities be v,
The total volume of the ornament V =volume of gold+volume of cavities
=36/19.3 +v cm³
The volume of the water displaced is also V cm³
The mass of the water displaced =V*1 gram =V gram
The weight of the water displaced =Vg
Hence Vg=(36-34)g
→V=2
→36/19.3 +v =2
→v =2-36/19.3 =2-1.865
→v =0.135 cm³ 
→v =0.135 cm³
(Note: the result has some variation from the answer in the book which is 0.112 cm³)

 ===<<<O>>>=== 

Links to the Chapters


CHAPTER- 9 - Center of Mass, Linear Momentum, Collision


HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-8, WORK AND ENERGY

Click here for → Question for Short Answers
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → OBJECTIVE-II
Click here for → Exercises (1-10)

Click here for → Exercises (11-20)

Click here for → Exercises (21-30)
Click here for → Exercises (31-42)
Click here for → Exercise(43-54)

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-7, Circular Motion

Click here for → Questions for Short Answer 
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → OBJECTIVE-II

Click here for → EXERCISES (1-10)
Click here for → EXERCISES (11-20)
Click here for → EXERCISES (21-30)

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-6, Friction

Click here for → Friction OBJECTIVE-I
Click here for → Friction - OBJECTIVE-II

Click here for → Questions for Short Answer
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → Friction - OBJECTIVE-II

Click here for → EXERCISES (1-10)

Click here for → Exercises (11-20)

Click here for → EXERCISES (21-31)
For more practice on problems on friction solve these "New Questions on Friction" .

---------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-5, Newton's Law's of Motion

Click here for→Newton's Laws of Motion,Exercises(Q.No. 13 to 27)

-------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-4, The Forces


"Questions for short Answers"    

Click here for "The Forces" - OBJECTIVE-I

Click here for "The Forces" - OBJECTIVE-II

Click here for "The Forces" - Exercises


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-3, Kinematics-Rest and Motion:---

Click here for "OBJECTIVE-I"

Click here for EXERCISES (Question number 1 to 10)

Click here for EXERCISES (Question number 11 to 20)

Click here for EXERCISES (Question number 21 to 30)

Click here for EXERCISES (Question number 31 to 40)

Click here for EXERCISES (Question number 41 to 52)

===============================================

Chapter -2, "Vector related Problems"

Click here for "Questions for Short Answers"

Click here for "OBJECTIVE-II"



Click here for "Exercises"   

Sunday, October 7, 2018

Solutions to Problems on "FLUID MECHANICS" - H C Verma's Concepts of Physics, Part-I, Chapter-13, OBJECTIVE-II

My Channel on YouTube  →  SimplePhysics with KK

For links to 

other chapters - See bottom of the page

Or click here → kktutor.blogspot.com


FLUID MECHANICS:--
OBJECTIVE-II

1. A solid floats in a liquid in a partially dipped position.
(a) The solid exerts a force equal to its weight on the liquid.
(b) The liquid exerts a force of buoyancy on the solid which is equal to the weight of the solid.
(c) The weight of the displaced liquid equals the weight of the solid.
(d) The weight of the dipped part of the solid is equal to the weight of the displaced liquid. 

ANSWER: (a), (b), (c)

EXPLANATION:  (a) The weight acts downward so the floating solid will exert a force equal to its weight on the liquid.
(b) In the case of floating solid the force of buoyancy is equal to the weight of the solid, that is why it floats.
(c) The weight of the displaced liquid is equal to the force of buoyancy which is equal to the weight of the solid. Archimedes principle.
(d) is not true because it is not according to the explanation (c) above. 

2. The weight of an empty balloon on a spring balance is W₁. The weight becomes W₂ when the balloon is filled with air. Let the weight of the air itself be w. Neglect the thickness of the balloon when it is filled with air. Also, neglect the difference in the densities of air inside and outside the balloon.

(a) W₂ = W₁
(b) W₂ = W₁ + w
(c) W₂ < W₁ + w
(d) W₂ > W₁


ANSWER: (a), (c)
Figure for Q-2

EXPLANATION:  The weight of the empty balloon is W₁. The weight of the balloon filled with air should be W₁+w but the balloon is immersed fully in the air, so a force of buoyancy must act on it so the apparent weight W₂ < W₁+w, hence (c) is correct. Since the densities of air inside and outside are same so the weight of the displaced air by the balloon will also be w. Thus the apparent weight of air-filled balloon W₂ = (W₁+w)-w = W₁. Hence (a) is correct.
Other options are not true. 

3. A solid is completely immersed in a liquid. The force exerted by the liquid on the solid will

(a) increase if it is pushed deeper inside the liquid 
(b) change if its orientation is changed
(c) decrease if it is taken partially out of the liquid
(d) be in the vertically upward direction. 

ANSWER: (c), (d)

EXPLANATION:  The force exerted by the liquid on the solid is equal to the volume of the liquid displaced, and the volume of the liquid displaced will not change if it is pushed deeper inside of the liquid or its orientation inside the liquid is changed. Hence (a) and (b) is not true.
  
(c) is correct because if it is taken partially out the volume of the displaced liquid will decrease.
(d) is correct because of the pressure in a horizontal plane in the liquid is same, so no net horizontal force on the solid. But the pressure near the top of the solid is less than near the bottom of the solid. Hence the force exerted by the liquid on the solid will be in the vertically upward direction.

4. A closed vessel is half filled with water. There is a hole near the top of the vessel and air is pumped out from this hole.

(a) The water level will rise up in the vessel.
(b) The pressure at the surface of the water will decrease.
(c) The force by the water on the bottom of the vessel will decrease.
(d) The density of the liquid will decrease. 

ANSWER: (b), (c)

EXPLANATION:  The option (a) is not true because due to gravity the water level will remain the same in the closed vessel. 
            Initially, the air over the water surface is at atmospheric pressure so the pressure at the surface of the water is equal to the atmospheric pressure. When air is pumped out the pressure at the surface of the water decreases to zero because there is a vacuum now. Option (b) is true.  
          Initially, the force by the water on the bottom of the vessel is equal to the force by the air plus the force by the water. When the air is pumped out the force by the air is absent. Therefore the total force by the water on the bottom of the vessel will decrease. Option (c) is correct. 
         Since the water is liquid and we assume it to be incompressible there will be hardly any change in the volume. Mass will also remain the same so there will be no change in the density when the air above the water is pumped out. Option (d) is not true.

5. In a streamline flow,

(a) the speed of a particle always remains the same.
(b) the velocity of a particle always remains the same
(c) the kinetic energy of all the particles arriving at a given point are the same.
(d) the momenta of all the particles arriving at a given point are the same. 

ANSWER: (c), (d)

EXPLANATION:  The speed and the velocity of a particle in a streamline flow may change as it moves ahead so (a) and (b) are not true.
         All the particles arriving at a point in a streamline flow have the same velocity. Hence all the particles arriving at that point will have the same kinetic energy and the same momentum. Options (c) and (d) are true.

6. Water flows through two identical tubes A and B. A volume V₀ of water passes through the tube A and 2V₀ through B in a given time. Which of the following may be correct?

(a) Flow in both the tubes are steady.
(b) Flow in both the tubes are turbulent.
(c) Flow is steady in A but turbulent in B.
(d) Flow is steady in B but turbulent in A. 

ANSWER: (a), (b), (c)

EXPLANATION:  Since double the volume passes in B at the same time, the velocity of flow in B will be twice that of A. There may be a limit of velocity after which the steady flow may turn into turbulent flow. If the velocities in both the tubes are below this limit option (a) may be correct.
     If the velocities in both the tubes are above this limit velocity option (b) may be true.
       If the velocity in A is less than the limit velocity but in B more than the limit then option (c) may be correct.
       If the velocity in B is less than the limit velocity then only the flow in it will be steady, the velocity in A will be half of B so it will also be steady, not turbulent. Hence the option (d) will never be correct.       

7. Water is flowing in streamline motion through a tube with its axis horizontal. Consider two points A and B in the tube at the same horizontal level.

(a) The pressure in A and B are equal for any shape of the tube.
(b) The pressures are near equal.
(c) The pressures are equal if the tube has a uniform cross-section.
(d) The pressures may be equal if the tube has a non-uniform cross-section.

ANSWER: (c), (d)

EXPLANATION:  According to the Bernoulli's theorem if the height of the points is the same the pressure will be more where the speed is less. 
         If the tube is of any shape the velocities at A and B may vary. Hence pressure at A and B will not be equal. Option (a) is not true.
        If we do not know the shape of the tube and the cross-section at A and B, the pressures at A and B may vary. Option (b) is not true.
         If the tube has uniform cross-section the velocity, in this case, will be equal everywhere so the pressures are also equal. Option (c) is true.
         If the cross-section of the tube is non-uniform there may be a chance that the areas of the cross-sections at A and B are the same. In that case, the velocities at A and B will be the same and hence the pressure. Option (d) is true.

8. There is a small hole near the bottom of an open tank filled with a liquid. The speed of the water ejected does not depend on

(a) area of the hole
(b) the density of the liquid
(c) the height of the liquid from the hole
(d) acceleration due to gravity. 

ANSWER: (a), (b)


EXPLANATION:  The velocity of the liquid coming out of a hole in a tank is given as V =√(2gh) where h is the height of the liquid from the hole and g is the acceleration due to gravity. Clearly, V depends on g and h only. It does not depend on the area of the hole and the density of the liquid.
       Hence the options (a) and (b) are true but the options (c) and (d) are not true.

 ===<<<O>>>=== 

Links to the Chapters


CHAPTER- 9 - Center of Mass, Linear Momentum, Collision


HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-8, WORK AND ENERGY

Click here for → Question for Short Answers
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → OBJECTIVE-II
Click here for → Exercises (1-10)

Click here for → Exercises (11-20)

Click here for → Exercises (21-30)
Click here for → Exercises (31-42)
Click here for → Exercise(43-54)

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-7, Circular Motion

Click here for → Questions for Short Answer 
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → OBJECTIVE-II

Click here for → EXERCISES (1-10)
Click here for → EXERCISES (11-20)
Click here for → EXERCISES (21-30)

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-6, Friction

Click here for → Friction OBJECTIVE-I
Click here for → Friction - OBJECTIVE-II

Click here for → Questions for Short Answer
Click here for → OBJECTIVE-I
Click here for → Friction - OBJECTIVE-II

Click here for → EXERCISES (1-10)

Click here for → Exercises (11-20)

Click here for → EXERCISES (21-31)
For more practice on problems on friction solve these "New Questions on Friction" .

---------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-5, Newton's Law's of Motion

Click here for→Newton's Laws of Motion,Exercises(Q.No. 13 to 27)

-------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-4, The Forces


"Questions for short Answers"    

Click here for "The Forces" - OBJECTIVE-I

Click here for "The Forces" - OBJECTIVE-II

Click here for "The Forces" - Exercises


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HC Verma's Concepts of Physics, Chapter-3, Kinematics-Rest and Motion:---

Click here for "OBJECTIVE-I"

Click here for EXERCISES (Question number 1 to 10)

Click here for EXERCISES (Question number 11 to 20)

Click here for EXERCISES (Question number 21 to 30)

Click here for EXERCISES (Question number 31 to 40)

Click here for EXERCISES (Question number 41 to 52)

===============================================

Chapter -2, "Vector related Problems"

Click here for "Questions for Short Answers"

Click here for "OBJECTIVE-II"


Click here for "Exercises"